BUDI MUŠKARAC

Hoću da vjerujem, hoću da odgojim, i nastojim to i kod svoje i tuđe djece i omladine – prave muškarce, one koji društvo nose na svojim ramenima i koji kreiraju vakat. Muškarce koji dižu revolucije, dižu a ne saginju glave, ne uginju ramena već isturaju prsa u prve redove. Muškarce koji čvrsto stoje iza svoje riječi i odluke, iza svojih obećanja i povjerenih im amaneta. Muškarce od čije pravde, inicijative, prodora strepi svo zlo u društvu. Ne beskičmenjake, ne mekušce, ne konformiste, ne one koji se vode parolom „samo nek je meni dobro“, „ samo nek mene niko ne dira.“ To su ljigava bića. To je neka kategorija koja samo podsjeća na čovjeka, a davno je to prestala biti.

Pravi muškarac ne ignorira nepravdu koja se dešava njemu ili nekom drugome. On „ne gleda svoja posla“ dok onog pored sebe, na pravdi Boga, uznemiravaju.  Budi svjestan da ako danas šutiš i ne zaštitiš nekog kom se nepravda ili nasilje nad njim čini u tvom prisustvu – ti si sutra sljedeći. Pazi kraj čijeg je tvoje rame. 

Sara Sabri

Imati uz sebe zdrave ličnosti je 50% uspjeha. 
Ili neuspjeha. Do tvog odabira je. Zdrave ličnosti te ne daju. Bolesne jedva čekaju da rupa naiđe, pa da te gurnu. Budi zdrava ličnost da bi te zdravi primili u svoje okruženje.

“Muškarac radi ono što treba da uradi uprkos posljedicama, uprkos preprekama, ospasnostima i pritiscima, – i to je osnova čitavog ljudskog morala.” – kaže Kenedi.

Viteštvo i pravi muškarci nisu  izumrli, samo je skup svega što čovjeka čini pravim muškarcem promijenio formu i danas se može prepoznati u muškarcima koji pomažu starijim osobama da ustanu, damama da odnesu stvari u kola, ili u ekstremnijim situacijama kada se zahtijeva fizička odbrana i kada muškarac mora sebe da izloži riziku kako bi nekog spasio.

Da bi se osjetio pravim muškarcem ne moraš niti trebaš biti agresivan, drčan, nasilan. Naprotiv. Smirenost, prisebnost, samokontrola i znati kako pravilno reagirati u svakoj situaciji su vrlo muževne i pohvaljene osobine.

Dizanje tona, urlanje i svađa nisu karakteristike pravog muškarca. Pravi muškarac priča smireno, spušetnim, mirnim tonom i kada se konstruktivno i argumentovano raspravlja i kada priča bilo što. Dizanje tona je odraz nemoći i nesposobnosti, kao što je i fizički nasrtaj, udaranje i sl., odraz ograničenosti, neznanja i nemoći da se konflikt riješi dijalogom, razgovorom, civilizovano, muški već prostački.

Njegova deviza je da se sve razgovorom može pojasniti i riješiti i da se nakon toga možemo ili udaljiti jedno od drugoga ili ostati tu gdje jesmo.

Pravim muškarcem te neće učiniti pola litre gela na kosi, zategnuti mišići, dobar motor ili auto, tetovaža, pun novčanik. On svojim ličnim kvalitetima prije daje da dođu do izražaja i da se primjete nego spoljašnjim efektima. Postoje vrste djevojaka koje prepoznaju i ove prve i druge atribute i reagiraju pozitivno na njih. No, pravi muškarac bi se trebao i fokusirati na pravu i kvalitetnu ženu, onu koja njegovu muškost čita iz stida i obrazluka kojim on zrači, uljudnosti, poštovanja koje ukazuje, kulturi.

Široka ramena jesu lijepa, ali tek ako su potpomognuta zaštitničkim odnosom prema starijem, slabijem, nježnijem. Razvijene ruke jesu lijepe, ali tek ako su oblikovane radom, trudom, poštenjem i ustezanjem od diranja u zabranjeno. Bistar i prodoran pogled jeste lijep, ali tek ako je oivičen bontonom nebuljenja, nezurenja u insana, ne analiziranja suprotne strane upadljivo, pohotno, bez srama i dostojanstva. Lijepo oblikovan vrat jeste privlačan, ali tek ako se ne okreće za svakom uskom i kratkom suknjicom i izbačenim dekolteom.

Obaveži se da budeš iskren, otvoren muškarac, hrabar, pouzdan, koji ne igra nikakve dvostruke igre, koji zna šta hoće, koji je podrška a nikako saplitač ili spopadač.

Pravi muškarac nije kukavica, ne povlači se pred izazovima, ne obećava što ne može ispuniti i čvrsto se drži date riječi. Riječ mu je svetinja. Za ono što kaže ili obeća možeš biti sto posto siguran da je tako. To su rijetki kvaliteti u ovom lažljivcima i glumcima ispunjenom svijetu, ali – tebi će biti lakše da kao takav, divan i savršen, više dođeš do izražaja.

Šapućem ti kao svom sinu, Sara Sabri, 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here