Subota, 8 Avgusta, 2020

IMAŠ LI DJEVOJKU?

IZ KNJIGE “ŠAPUĆEM TI KAO SVOME SINU” (2019.)

Sara Sabri
(NAPOMENA: Oglase na članku postavlja GOOGLE i nisu pod kontrolom autora koji se ograđuje od njihovog sadržaja)

Jedno od čestih pitanja koja ti postavljaju, je l’ da? Ja bih ti prije savjetovala da ovo pitanje tretiraš na nekoliko načina: Neka ti ženidba i osnivanje porodice budu jedan od jako bitnih životnih ciljeva i puteva. I uradi taj korak čim ispuniš potrebne uvjete koji će ti omogućiti da formiraš porodicu koju ćeš moći da izdržavaš i pratiš njen razvoj.
Ne odugovlači sa ženidbom. Svoje najljepše i najproduktivnije godine nemoj provoditi u mijenjanju djevojaka, beskorisnim izlascima, dopisivanjem, ulaženjem u nemoralne veze. Trovati se raskidima, razočarenjima.
Ne treba ti to.

Na svijetu ima toliko čestitih, lijepih, zdravih, uspješnih djevojaka koje bi rado s tobom stupile u brak i koje će te pravim muškarcem smatrati tek ako tim slijedom ideš prema njima: upoznavanje, razgovor o zajedničkim crtama ličnosti, ambicijama, planovima, željama, i kada se podudarnosti dese, kada se poklope kockice – stupiti u brak čestito, čedno, dostojanstveno.
Ne budi kukavica koji djevojkama daje lažnu nadu i istovremeno zamajava nekoliko njih. Ne poigravaj se ni sa čijim osjećanjima. To pravi muškarci ne rade. Izađite na javno, svijetlo, pristojno mjesto, sjednite jedno preko puta drugoga, razgovarajte na očigled svijeta dostojanstveno i iskreno, bez zavlačenja po tamnim ćoškovima, bez pipkanja i dodirivanja, bez vozikanja i osamljivanja u autu. To je vrlo jadno, nezrelo i nimalo muški. To je iskorištavanje prilike kod one kod koje može proći i koja ti, kao takva, ne treba. A poniženje za onu drugu koja to ne očekuje od tebe, koja ti je dala svoje povjerenje i koja će te poslije nekog nemoralnog pokušaja prekrižiti, jer dostojanstvenoj djevojci ljigav muškarac koji gleda da je iskoristi – ne treba, taman joj obećavao brak, papir i matičara ujutru. A koju ti želiš za sebe? Koju bi volio za majku svoje djece?
Ne odlaži brak, jer si „razvukao“ fakultet, jer još nisi našao posao u struci, jer nisi opremio poseban stan za vas. To su izgovori kojima labilan muškarac, mužjak, daje sebi lufta da gomila neuspjele veze, broj razočarenja i broj onih koje se ne odupiru već stupaju u odnose na svaku ponudu, to je put ka samouništenju. Za sve što se čistim nijetom želi, naći će se rješenje i pravi muškarac ga nađe bez da poseže za izgovorima. Postavi sebi razumne kriterije – šta želiš i tražiš u svojoj budućoj supruzi. Oni kriteriji da „ima plave oči, crnu kosu, duge noge i blistav osmijeh“ nisu razumni, niti ozbiljni.

Biraj za sebe karakternu, lijepo odgojenu, moralnu djevojku, radinu, vrijednu, koja voli porodicu, voli djecu, koja ima lijepu narav, koja lijepo i sadržajno priča, lijepo sluša, koja zna da voli. Koja je jednostavna, ljubazna i prijatna. Djevojku u vjeri, sa jasno definisanom ličnošću, stavom, bistrinom. Djevojku sa kojom možeš i imaš o čemu da pričaš. Djevojku koja ti je prirasla k srcu i koja ti zdravo nedostaje, a zdravo nedostajanje je ono kad nedostaje tvojoj gornjoj polovici tijela, srcu, duši i razumu, a ne samo donjoj polovici, strastima.
Ako te strast uvede u brak, on će se raspasti prije nego i postaneš svjestan da si u njega ušao. Ako u brak ulaziš s ljubavlju i razumom, s čistom namjerom, sa uzvišenim ciljevima, s nadom i željom da zajedno GRADITE svoj zdrav i harmoničan porodični dom zdravim međusobnim odnosom, da zajedno GRADITE li njegujete ljubav koja tek u braku dobije svoju istinsku i pravu dimenziju, to je prava formula braka.
Leptirići„ u stomaku su stvar naše duhovne nezrelosti, a ne ljubavi i nemoj cijeniti osobu po tome da li u tebi izaziva leptiriće ili ne. „Leptirići“ odlepršaju čim se susretnemo sa svjesnošću o mahanama i nedostacima osobe prema kojoj smo ih osjećali.
Nemoj brak shvatati olahko: „Da probam, pa kako bude; ako ne bude išlo kako treba, promijenit ću, oženit ću se drugom.“ To je vrlo neodgovorno i nezrelo poimanje braka koje mogu imati i muškarci u zrelijim godinama. Takav pogled na brak može te učiniti ne samo dovijeka samim, nego i onim koji ne preza da uništi nečiju mladost, da izigra nečije povjerenje. Nije jednostavno dovoditi u svoj dom i iz njega ispraćati nikoga, a kako je tek onom ko je s toliko nada i snova kročio u taj dom, a sada poražen i ponižen odlazi iz njega. Niti budi onaj koji brak smatra „sudbinskom zakovanošću“, šuti i trpi, pati i guraj dalje, niti nečim što se sad može sklopiti a prekosutra pokvariti.Brak je institucija, svetinja. Žalosno je, a to su ovodanašnji „muškarci“ i žene donijeli u ovaj vakat da se s brakom često poigrava, kao i sa srcima, pa se sklapaju nekakvi izmišljeni skriveni brakovi – ono kad se vjenčamo (da speremo savjest) a za to znamo samo ja, ti i dva prijatelja.

Pa ako nam bude dobro, objelodanit ćemo, a ako ne raskinut ćemo. To je licjemjerje, prikriveni šejtanluk. I tu nikada ne bude dobro, i to se nikada objelodaniti neće jer, realno, iskreno, nije se radi tih namjera ni ušlo. To je legalizovanje razvrata. Nemoj to nipošto na svijetu raditi. Licemjeri će biti na samom dnu Džehennema, a mnogo ih je među nama, i mnogi na sedždu padaju i na svaki namaski vakat otvaraju džamijska vrata. Duša je od Božanskog ruha, Božanskog porijekla i ona tačno zna kako se osjeća u određenoj situaciji. Čim nam je nešto neprijatno i osjećamo nelagodu, to nas ona upozorava, pali alarm da to ne bismo smjeli raditi. Duša ne trpi da se čini zulum nikome, da ničije srce ne zaplače zbog nas, ali je mi znamo svojim sebičlukom i egoizmom ušutkati. Gledaj da u svoj život i u svoj dom dovedeš kraljicu sa svim kvalitetima kraljice koja će ti roditi i odgojiti sultane, koja će biti tvoj ponos, koja zna progovoriti prave riječi u društvu i odšutjeti kada je to potrebno, koja te neće osramotiti niti izgirati. Ne biraš samo ženu s kojom ćeš spavati i koja će ti biti slatka i simpatična. Biraš ženu koja će znati da te shvati, koja će po crtama tvog lica prepoznavati tvoja unutarnja stanja, koja je odana i na koju se možeš u svemu osloniti. Ženu od riječi. Ženu iz čestite porodice. Širokoobrazovanu leptiricu koja pojednostavljuje, sve čini lahkim, rješivim, poletnim, koja te ne zamara i opterećuje umišljenim problemima, kritikama i prebacivanjem krivice. Budi ono što tražiš u njoj – tako ćeš i nju najbrže naći takvu po tvojoj idealnoj mjeri.

Must Read

ŠAPUĆEM TI KAO SVOJOJ KĆERKI – 9

Kćeri, HIDŽAB SE POŽELI Pričale smo o ponašanju, o lijepom odijevanju. Primjetila si da ti nikad nisam...

ŠAPUĆEM TI KAO SVOJOJ KĆERKI – 8

Kćeri, TI IMAŠ SVOJU VRIJEDNOST Nemoj nikad misliti da je neko predodređen za nešto, pa da mu...

ŠAPUĆEM TI KAO SVOJOJ KĆERKI – 7

Kćeri, NE BOJ SE ODBACIVANJA Boj se uklapanja u ono što nisi ti. Niti bi trebala biti....